T. Malatinský: Indonéziu vnímam ako perspektívneho partnera na spoluprácu

11.12.2013 Bratislava

(Bratislava - 11. 12. 2013) - MH SR spolu so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícii a obchodu (SARIO), MZV a EZ SR a ZÚ SR v Jakarte zorganizovalo v rámci konania 3. zasadnutia Spoločnej komisie pre hospodársku spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Indonézskou republikou v Denpasare stretnutie podnikateľov Slovenska s podnikateľmi Indonézie. Rokovanie sa uskutočnilo za prítomnosti ministra hospodárstva SR Tomáša Malatinského.
„Indonézia ako najväčšia krajina spoločenstva ASEAN so zdravou ekonomikou a rastom HDP na úrovni 6,5 % je perspektívnym partnerom na spoluprácu. Nedostatočne vyvinutá infraštruktúra krajiny vytvára reálne predpoklady na slovenskú účasť pri jej rozvoji. Perspektívne sa javí aj rozvinutie spolupráce v oblasti vedy a výskumu či výmeny študentov univerzít. Slovensko môže využívať Indonéziu ako vstupnú bránu do juhovýchodnej Ázie združených v spoločenstve ASEAN a taktiež indonézski podnikatelia môžu využiť Slovensko ako vstupný priestor na európske trhy“, povedal v tejto súvislosti minister T. Malatinský.
Minister T. Malatinský ocenili, že toto fórum je úspešným nadviazaním na prezidentskú návštevu Indonézie v roku 2011 a jeho návštevy v roku 2012, kedy sa hovorilo hlavne o možnostiach spolupráce v oblasti vývozu investičných celkov pre rozvoj infraštruktúry Indonézie. To už má aj konkrétny výsledok v podobe podpisu kontraktu na dodávku stavby elektrárne 2x60 MW v indonézskom Batame, ktorej začiatok realizácie sa predpokladá v I. polroku 2014.

Potenciál Indonézie pre prehĺbenie vzájomnej obchodnej spolupráce potvrdil aj generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič. „Obrat medzi Slovenskom a Indonéziou dosahuje za ostatné roky hodnoty nad 100 miliónov eur a jeho potenciál je vyšší. Teší ma, že prebiehajúce rokovania sú prísľubom pre úspešnú realizáciu nových spoločných projektov v sektoroch - energetika, strojárstvo, elektrotechnika a veda a výskum. Som rád, že potenciálny objem slovensko-indonézskych kontraktov predstavuje 850 miliónov USD", uviedol po stretnutí generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič.
UJD SR a VUJE Trnava s ich indonézskym partnermi rokujú o možnej spolupracujú pri príprave a realizácii výstavby I. jadrovej elektrárne v Indonéziii a pri likvidácii starých jadrových reaktorov používaných pre vedecké účely. Pokračuje sa v príprave projektov výstavby cementárne v Západnej Papui a Východnom Kalimantane ako aj továrne na výrobu pneumatík v Tangerangu. Úspešne bol dokončený vývoj a výskum pestovania tropickej pšenice, ktorá je výsledkom spolupráce indonézskej univerzity Andalas, našej Poľnohospodárskej univerzity v Nitre a spoločnosti Osivo Zvolen a ktorého výsledky smerujú k spolupráci na komerčnej báze.
Črtajú sa aj iné projekty ako výstavba priemyselnej elektrárne 60MW pre výrobu etanolu, Východný Kalimantan, Maripi integrovanej cementárne Manokwari – Západná Papua a elektrárne 40 MW, cementárne s produkciou 1,73 mil. ton, provincia Banten, Chiara, elektrárne 2x100 MW Angana, Východný Kalimantan a 160 km vedenia vysokého napätia 150 KV, či elektrárne Karimun 2x25 MW.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región